‘Vroeger was alles beter’, zegt men vaak. Maar dat is lang niet altijd zo. In zakelijke teksten worden veel ouderwetse woorden gebruikt. Ga jij voor ouderwetse woorden of kies je voor heldere taal? In deze blog geven we je 10 frisse varianten voor ouderwets taalgebruik.

Wil je eenvoudig en duidelijk schrijven, dan is het belangrijk om op je woordkeuze te letten. Sommige woorden zijn ouderwets, omslachtig, formeel of moeilijk te begrijpen. Ze lijken professioneel en tonen beleefdheid en respect, maar zijn onnodig formeel. Dat besef je meestal vooral als je zelf zo wordt aangesproken. Daarom raden we je aan om aan de volgende woorden letterlijk geen woord meer vuil te maken.

1. Gelieve & gaarne

Het werkwoord ‘gelieven’ stamt uit de vroege middeleeuwen en heeft zelfs z’n oorsprong uit het Oudhoogduits. Ook het woord ‘gaarne’ is al heel wat jaartjes oud: in 1100 is het woord voor het eerst aangetroffen. Beide woorden gebruik je waarschijnlijk niet snel in het dagelijks leven. Een moderner synoniem is ‘graag’ en ‘alsjeblieft’.

2. Aangaande, inzake & betreffende

Woorden als ‘aangaande’, ‘inzake’ en ‘betreffende’ worden veel gebruikt als vakjargon en voor een bepaalde doelgroep zijn ze prima. Voor het merendeel van de mensen niet. Schrap ze. Vervang ze. Alle drie de woorden kunnen meestal prima worden vervangen door het woord ‘over’. Wel zo helder.

3. Aanstonds

Heerlijk ouderwets, maar er is zoveel beters op de markt. Dit woord betekent gewoon ‘binnen korte tijd’ en kun je eenvoudig vervangen door ‘dadelijk’, ‘gauw’ of ‘binnenkort’.

4. Tevens

Ook wij vinden dit woord stiekem een topper: tevens. Als we goed naar onze eigen teksten kijken, komt het woord regelmatig voorbij. Terwijl we het zelf nooit in spreektaal zouden gebruiken. Een goed alternatief is ‘ook’. Lekker kort en het past altijd.

5. Achten

Het woord ‘achten’ stamt al terug uit de 13e eeuw, maar is tegenwoordig nog onwijs populair. We beginnen allemaal wel eens een mail met ‘Geachte’ en sluiten ook dezelfde mails weer af met ‘Hoogachtend’. We denken vaak dat deze formele uitingen professioneel overkomen, maar negen van de tien keer kun je gewoon ‘Beste’ of ‘Met vriendelijke groet’ gebruiken. Zolang je in je tekst zelf correct taalgebruik hanteert, is je begroeting en slot ook professioneel genoeg voor je lezer.

6. Jegens

Voor het eerst aangetroffen in het jaar 1292 en vandaag de dag nog steeds in tal van teksten te vinden. Het woord ‘jegens’ staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal en heeft zeker een plekje veroverd in het hart van de meeste Nederlanders. Toch leest het minder vlot dan bijvoorbeeld ‘tegen’ of ‘tegenover’.

7. (E)doch

Het woord ‘doch’ stamt uit de vroege middeleeuwen en had daar wat ons betreft ook mogen blijven. Het heeft in een moderne tekst vrij weinig te zoeken. Een fijn alternatief is ‘maar’.

8. Welke

Hier krijgen wij altijd de kriebels van: welke. Dit verwijswoord wordt te pas en te onpas gebruikt in zakelijke teksten, terwijl we in onze taal twee perfect bruikbare verwijswoorden hebben: die of dat. Wanneer je ‘welke’ dan wel gebruikt? Als het gaat om een vragend voornaamwoord in een vragende zin en als je ergens uit kunt kiezen.
Voorbeeld: Welke onderdelen horen niet bij dit spel?

9. Reeds

Een woord dat ergens wel fijn klinkt als je aan het lezen bent is ‘reeds’. Het werd in de 19e eeuw ook volop gebruikt in spreektaal, maar inmiddels hebben we een beter alternatief: al. Korter kan haast niet.

10. Wellicht

Een twijfelaartje is het woord ‘wellicht’. In spreektaal wordt het niet veel gebruikt, maar op papier kun je er nog mee wegkomen. Toch kun je in veel gevallen ook het woord ‘misschien’ gebruiken. Nog beter: laat het helemaal weg. ‘Wellicht’ en ‘misschien’ tonen aan dat je onzeker bent over iets. Benoem het onderwerp dan helemaal niet of wees zeker van je zaak.

Benieuwd of er nog meer ouderwetse woorden zijn die je beter kunt vermijden? En op zoek naar tips over hoe je jouw teksten helder en vlot opstelt? Lees onze andere blogs of kom direct in contact met een van onze copywriters!

☎ +31 (13) 590 78 42
contactformulier
Volg ons en blijf op de hoogte