De fuck-ups in vacatureteksten

Het-TIC-Huis-fuck-ups-in-vacatureteksten/

Steeds meer werkgevers zien het belang in van goede vacatureteksten. Dat stemt ons positief. Niet alleen omdat we ze graag schrijven, maar ook omdat hierdoor meer aandacht komt voor de kwaliteit van vacatureteksten. En rekening houden met kwaliteit is hoognodig. 

Als iemand een vacaturetekst leest en daardoor het verlangen voelt om met zweethandjes te solliciteren, dan is deze tekst in mijn ogen succesvol. Voor de werkgever is dat een ander verhaal. Voor de werkgever is een vacature succesvol wanneer hij/zij tijd en geld bespaart; dat een sollicitant dusdanig geïnteresseerd, gekwalificeerd en goed geïnformeerd is, dat deze vrijwel meteen aangenomen kan worden.

Zo moet het niet

Lukraak teksten van de bedrijfswebsite kopiëren en plakken is er niet meer bij. Het gehele wereldwijde web staat vol met vacatureteksten en de kans is het grootst om iemand aan te trekken als je vacature origineel én kloppend is. Dus niet langer: “Wij zoeken een creatieve, flexibele, proactieve spin in het web die stressbestendig is en out of the box denkt.”. Met zulke clichéteksten weet je zeker dat sollicitanten niet op je deur gaan kloppen.

Naast deze fuck-up komt helaas vaak de volgende ietwat onhandige aanpak ook voor: het aan de laars lappen van regels. In vacatureland bestaan namelijk wel degelijk regels. Veel mensen (waaronder ik, voordat ik copywriter werd *pleads guilty*) weten niet van het bestaan van regels af. Maar waarom zou je de moeite nemen om hiervan op de hoogte te zijn? Of sterker nog: een vacaturetekst schrijven waarin de regels zijn toegepast?

Waarom rekening houden met regels?

Oké, even een lesje. Maak kennis met het NVP, ook wel De Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling. Zij hebben een heuse sollicitatiecode opgesteld: dé gedragscode voor werving & selectie. De NVP houdt in de gaten of je wel eerlijk handelt. Geef jij wel gelijke kansen bij gelijke geschiktheid?

Ach, maar dat merkt toch niemand?

We raden je aan om wel degelijk rekening te houden met de sollicitatiecode. Leer je beter aan de hand van voorbeelden? Komt ‘ie:

Laten we even het beste scenario voorstellen. Je vacaturetekst wordt door niemand gelezen, waardoor niemand ontdekt dat je geen rekening houdt met de regels. Gefeliciteerd! Je komt ermee weg. Fast forward naar het slechtste scenario: een boete van het College voor de Rechten van de Mens én je organisatie die niet meer serieus wordt genomen. Dit scenario wordt werkelijkheid als je bijvoorbeeld discrimineert in je vacaturetekst.

Zo is het verboden om te discrimineren op:

  • leeftijd (dus niet: een lekker jong ding onder de 30, liefst nog studerend)
  • geslacht (dus niet: een goed gevormde vrouw met ronde billen)
  • afkomst (dus niet: een mooi gebruinde Italiaan die goede pasta’s maakt)

Zo moet het wel

Waarom vertel je ons alleen wat niet mag, Charlotte? We willen weten wat wel mag! Nou, ik kan een klein tipje van de sluier oplichten. Geef ons een belletje! Wij hebben natuurlijk niet voor niets onze kennis opgedaan en kunnen niet wachten om die om te zetten in jouw nieuwe vacaturetekst.

☎ +31 (13) 590 78 42
✉ info@hettichuis.nl
Volg ons en blijf op de hoogte!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *