Het belang van goede spelling

Het belang van goede spelling

Je kent ze vast: van die mensen die spelling zo belangrijk vinden en iedereen betweterig verbeteren. Hebben ze een punt? Is spelling echt zo belangrijk?

Als copywriter zijnde kan ik daar vrij kort en krachtig over zijn: ja, spelling is belangrijk. Laat ik starten met een disclaimer. Ik ben vrijwel iedere dag met communicatie en taal bezig, dus ik ben misschien niet de meest objectieve persoon om dit onderwerp uit te diepen. Maar als je wilt weten in hoeverre je door een copywriter wordt afgerekend op fout gebruik van ‘als wij’, ‘dan ons’ en ‘ik wordt’…? Daar kan ik je wel wat over vertellen.

Het vak dat taal heet

Zeker in het copywriting-vak is het belangrijk dat je de d’s en t’s goed in de vingers hebt. Als copywriting agency zijn wij gespecialiseerd in taal, en dus in spelling. Onze klanten huren ons in om foutloze communicatie te verzorgen. Als wij een tekst met spelfouten opleveren, oogt dat ronduit slordig. Waarom?

Even een voorbeeld uit de praktijk. Toen wij laatst een vacature open hadden staan, kregen we vele sollicitaties waar de fouten al niet op één hand te tellen waren in de begeleidende e-mail. Helaas nodigen we de copywriters die ‘jij vind’ of ‘ik ben geintereseert’ schrijven niet uit. Waarom? Als een aspirant copywriter niet de moeite neemt (of niet het talent heeft) om foutloos te schrijven, dan is dit vak niet geschikt voor hem of haar.

Taal als visitekaartje

Geschreven communicatie is vaak een eerste indruk. Spelfouten vallen me daarom altijd op. Als het een professioneel document is, vind ik het slordig ogen. Ik krijg dan de indruk dat iemand niet de moeite heeft genomen om het document te (laten) checken. In het geval van het sollicitatie-voorbeeld, is het zelfs zodanig dat ik iemand niet serieus neem en daarom ook niet zal uitnodigen voor een sollicitatie. Taal kan je visitekaartje zijn.

Nu is het in mijn dagelijks leven wel zo dat ik graag rekening houd met mijn medemens. Dat betekent dat ik ook in gedachten houd dat niet iedereen moeiteloos om kan gaan met taal en ’t kofschip, en over andere talenten beschikt. Zeker nu ik in aanraking ben gekomen met laaggeletterdheid, is mijn bewustzijn daar enorm in gegroeid. Ik kijk daarom in mijn vrije tijd heel makkelijk over spelfouten heen. Eén ding is zeker: ik zal je nooit hardop verbeteren als ik je betrap op een spelfout 😉

De liefde voor taal heb je… of niet

Maar wat nou als dat het geval is: dat je standaard alles fout schrijft en een schijthekel hebt aan mierenneuken over een spatie te veel of letter te weinig? Dan zeg ik misschien iets onverwachts, maar: boeien! Fouten maken mag. Wel hoop ik dan dat de lezer niet van het betweterige kaliber is én dat de algehele indruk van de tekst goed is; een heldere boodschap, overtuigend geschreven en relevant voor de doelgroep…

Tja, de liefde voor taal heb je, of niet :).

En laat het nou net zo zijn dat wij spellingbarbaren zijn én goede teksten schrijven. Neem je contact met ons op als je creatief geschreven oplossingen zoekt? We bijten niet en zien spelfouten in e-mails door de vingers (behalve als je bij ons solliciteert).

☎ +31 (13) 590 78 42
✉ info@hettichuis.nl
Volg ons en blijf op de hoogte!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *