De huidige vacaturemarkt: anarchie van functieprofielen

Het-TIC-Huis-Functieprofielen

Zoeken naar de perfecte baan is nooit appeltje eitje geweest, maar deze zoektocht heeft door de jaren heen extreme veranderingen ondergaan. Waar vroeger korte vacaturetekstjes in de krant werden gevonden, zijn vacatureteksten sinds de uitvinding van het internet overal te vinden. Denk bijvoorbeeld eens aan online platforms als online uitzendbureaus, online vacaturebanken en het veelgebruikte LinkedIn.

Gerichte algoritmes

Hoe vindt iemand nog de perfecte vacature tussen al dat vacaturegeweld? Als het internet wordt afgespeurd naar een baan, lijkt er vaak geen gedachte te zitten achter de beroepen die voorbijflitsen.

Gelukkig gebruiken websites – en zeker social media als Facebook en LinkedIn – steeds vaker de gevreesde cookies en slimme algoritmes om het zoekgedrag van een websitebezoeker te herkennen. Zo kan op basis van eerdere zoekopdrachten een gericht aanbod worden weergegeven.

Dit gerichte aanbod is niet alleen handig voor de werkzoekende, maar ook voor het bedrijf dat de functie zo snel mogelijk vervuld wilt hebben. Je wilt immers geen bakken vol sollicitaties ontvangen; je wilt een handjevol geschikte sollicitanten op de deurmat zien verschijnen. Dit maakt het sollicitatieproces een stuk vlotter, en daarmee ook heel wat goedkoper.

De vacaturetrechter

Om deze filtering van potentiële kandidaten een zetje te geven, kun je een vacaturetekst zien als een soort trechter. Hoewel teksten over het algemeen de bedoeling hebben om gelezen te worden, is het voor een vacaturetekst belangrijker wat de lezer met de tekst doet. Wordt de lezer aangespoord tot actie – solliciteren – of haakt de lezer halverwege de tekst af?

Waar afhaken in een tekst normaliter gezien wordt als een slechte zaak – het kan dan immers zijn dat de tekst niet pakkend of goed geschreven is – is afhaken bij vacatureteksten niet zo’n ramp. Als een lezer niet geschikt is voor de openstaande functie, hoeft deze immers niets met de tekst te doen. Je wil zo min mogelijk kandidaten hoeven af te wijzen.

De vacaturetrechter begint al bij de titel. Het is de bedoeling dat de titel de juiste mensen weet te prikkelen; deze mensen zullen de vacaturetekst daadwerkelijk lezen en als het ware de trechter induiken. Niet al deze mensen zullen tot het einde doorlezen en de trechter aan de onderkant weer verlaten, maar dat is dus helemaal niet erg.

Het kleine groepje mensen dat de vacaturetrechter doorloopt tot het einde, zal hoogstwaarschijnlijk solliciteren. Hun aandacht wordt immers gedurende de hele vacaturetekst vastgehouden; een indicatie dat de perfecte match binnen handbereik is.

Opvallen tussen het vacaturegeweld

Tussen al dat vacaturegeweld is het dus van groot belang dat je als werkgever de juiste doelgroep naar jouw trechter weet te lokken. Dit begint al met de plek waar de vacaturetekst wordt gepromoot. Een vacature voor een tuinman gooit geen hoge ogen op een forum voor computerfanaten en ICT’ers, zeker niet als de functie iemand omschrijft die graag buiten de deur werkt en groene vingers heeft.

Daar begint de trechter; bij het vinden van de juiste doelgroep. Vervolgens begint het filteren, zoals het een goede trechter betaamt. Niet iedereen van de beoogde doelgroep is immers tot in de puntjes geschikt voor de functie. Wellicht lijkt iemand perfect, maar voldoet diegene niet aan de eis om minstens 5 jaar ervaring te hebben. Ook kan iemand wel voldoen aan het opleidingsniveau en de ervaring binnen het vakgebied, maar is diegene simpelweg niet in staat om in een team te werken. Dat kan bij sommige functies de doorslag geven.

Door te benadrukken wat écht van belang is binnen een functie, zullen de mensen die daar niet aan voldoen al snel afhaken en niet solliciteren. Zij overleven de trechter niet. Voor hen zijn er nog honderden andere vacaturetrechters op het internet te vinden. De vacature-anarchie stopt immers niet. Die wordt alleen maar groter.

Een rendabel sollicitatieproces

Juist daarom is het van belang om jezelf te onderscheiden tussen al die verschillende vacatureteksten. De hierboven zogenaamde ‘vacaturetrechter’ – het meenemen van de doelgroep in een soort afvalrace door je vacaturetekst – is slechts één oplossing om je sollicitatieproces rendabeler te maken in de online wereld.

In onze blogs gaan de vacaturespecialisten van Het TIC Huis dieper in op de problemen die het schrijven van een goede vacaturetekst met zich meebrengt. We laten je zien hoe je onderscheidend kunt zijn. Want online opvallen en de juiste mensen aan je binden, dat wil ieder bedrijf wel. 

☎ +31 (13) 590 78 42
✉ info@hettichuis.nl
Volg ons en blijf op de hoogte!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *