Hoe maak jij jouw vacaturetekst zo dat jouw lezer geboeid wordt en vervolgens solliciteert? Jezelf onderscheiden is daarom ontzettend belangrijk. Let’s talk business: we vertellen je waar een kandidaat écht op let in een vacature omschrijving.
Meesterlijke tekst die toch niet zo meesterlijk is
Ik zou niets liever willen zeggen dan dat kandidaten jouw gehele tekst grondig doorlezen en elke letter in zich opnemen alsof het de laatste letter is die ze ooit nog lezen. Helaas blijkt uit onderzoek van LinkedIn zelf dat kandidaten bepaalde stukken tekst uit een vacature omschrijving haastig doorlezen of zelfs overslaan en andere delen uitgebreid bestuderen.
Zo’n 450 werkzoekenden vormden het decor van dit onderzoek: hen werd gevraagd welke onderdelen van een vacaturetekst ze interessant en aansprekend vonden, en welke onderdelen hen het meest verleiden om te solliciteren. Erg verrassend bleek de uitkomst niet, maar toch kun je bij het opstellen van een vacaturetekst wel de nodige winpuntjes halen uit de uitkomst.
Winst 1: what’s in it for me
Voor niets gaat de zon op. Zo werkt dat ook als kandidaten jouw vacature omschrijving doorlezen. Na een mooi praatje over wat ze moeten doen en welke karaktereigenschappen de ideale werknemer moet hebben, is het toch echt tijd om te vertellen wat daar tegenover staat.
Helaas is dit gedeelte nog lang niet in elke vacaturetekst even uitgebreid. Met een standaard ‘marktconform salaris’ en ‘goede secundaire arbeidsvoorwaarden’ red je het niet.
Leg uit en creëer een wereld waarin de werknemer echt centraal staat.
Dat betekent niet per se dat je het salaris tot in detail moet benoemen, maar een paar mooie voorbeelden van secundaire voordelen is nooit weg.
Wat maakt werken bij jou zo bijzonder? Wat heb jij te bieden wat anderen wellicht niet hebben? Vergeet daarbij niet de bedrijfssfeer en ga verder dan ‘korte lijnen, informeel en gezellig’. Leg uit, leg uit, leg uit. Voorbeelden zijn nog nooit als onzinnig bestempeld. Probeer daarin wel origineel te zijn: clichés zijn maar beperkt houdbaar.
Winst 2: wees helder en specifiek in je vacature omschrijving
Ellenlange verhalen over de afdeling waar iemand komt te werken of een uitgebreide functieomschrijving die vage verantwoordelijkheden heeft: lezers hebben weinig tijd en gaan de tijd die ze hebben niet verspillen aan overbodige informatie.
Wat is het doel van de functie en welke uitdaging biedt het voor de lezer? Hoe kunnen ze zelf succes creëren in hun baan? Door kort en bondig aan te kaarten wat het belangrijkste is van de functie, weten lezers meteen of dat ook matcht bij hun verwachtingen.
Winst 3: skip je achtergrond of laat het minder prominent naar voren komen
Een vacature omschrijving die begint met informatie over het bedrijf zelf is geen uitzondering, maar regel. Juist daar mag verandering in komen. Kandidaten blijken volgens het onderzoek niet bepaald geïnteresseerd in wat jij te vertellen hebt over jouw bedrijf en haar missie of visie.
Logisch ook, omdat kandidaten deze informatie pas nodig hebben als het functieprofiel aansluit en ze het aanbod interessant vinden. Dat betekent niet dat je helemaal niets kunt noemen over jouw bedrijf: je kunt een korte introductie toevoegen aan het eind van je tekst, zodat je informatie optioneel maakt. Overige informatie zoekt jouw kandidaat zelf wel op als er echt een match blijkt te zijn.
Winst 4: de juiste tone of voice van jouw vacature omschrijving
Te formeel of te informeel: met een schrijfstijl kun je eigenlijk alle kanten op. Hoewel de inhoud van een vacature omschrijving uiteindelijk doorslaggevend is, bepaalt de tone of voice van jouw vacaturetekst voor een groot deel hoe kandidaten de tekst beoordelen.
Presenteer jij jouw bedrijf vrij formeel en behoren spreekwoordelijke grapjes niet tot jouw communicatiestijl? Dan is een humoristische vacaturetekst niet de beste keus. Dit geldt ook andersom: heb jij je best gedaan om een vlotte website te creëren met vrolijke teksten die niets te maken hebben met het woord ‘formeel’? Dan is een stijve vacaturetekst niet bepaald een visitekaartje voor jouw bedrijf.
Blijf bij jezelf en kies een tone of voice die uniform is met je overige communicatie-uitingen. Zo verhoog je de kans dat alleen kandidaten reageren die écht passen bij jouw bedrijf.
Met deze handvaten kun je jouw vacature omschrijving direct een stuk effectiever maken. Voorkom enkel kijken en transformeer die ‘kijkers’ in kopers met een vacaturetekst die past bij jouw doelgroep en bedrijf.
☎ +31 (13) 590 78 42
✉ info@hettichuis.nl
Volg ons en blijf op de hoogte!