We all know: schrijven is hard werken. Een tekst is niet iets dat je zomaar uit je losse pols schudt. Het is een boeiend proces dat van begin tot eind vraagt om bloed, zweet en wellicht wat traantjes. Is het een eenzaam proces? Nee, want schrijven doe je idealiter niet alleen. En soms is dat ook even slikken.
Get toasted
Feedback geven kunnen we allemaal als de beste. Wie houdt er niet van om het hart te luchten en iets stevig de grond in te boren? Met mate uiteraard. Maar feedback krijgen? Dat is een heel ander verhaal.
Een opmerking hier en een verbeterpuntje daar vallen nog best mee. Daar kun je mee leven. Dan volgt er meer. En daarna nog wat meer. Totdat je een roodgekleurd document voor ogen hebt en door de bomen het bos niet meer ziet. You got toasted. Big time.
In mijn jaren als copywriter heb ik geleerd dat elke klant anders kijkt naar een tekst.
Ik heb concepten verzonden die ik zelf smoking hot vond, maar waarop een ijskoude reactie volgde. Andere keren leverde ik een draft aan die – naar mijn mening – nog lang niet final was, waarop klanten laaiend enthousiast reageerden.
Incasseren: hoe doe je dat?
Uit eigen ervaring blijkt het lastig om je voor te bereiden op het ontvangen van feedback. Je zou kunnen kiezen voor de desastreuze manier en zelf je werk van tevoren al af kunnen kraken om jezelf in te dekken. Niet bepaald een peptalk, is het wel? Ik zou zeggen dat je positief moet zijn, maar ook realistisch, bij het ontvangen van feedback. Elke keer een schot in de roos is slechts voor weinigen weggelegd.
Bedenk altijd dat feedback niet persoonlijk is. Het gaat om je werk en niet om jou. Week jezelf los van je werk en own die feedback.
Doseren, managen en gaan
De sleutel tot het spreekwoordelijke succes is hier incasseren en doseren. Je bent niet voor niets gekozen om die ene tekst op te stellen. Hoewel een rood gestreept document demotiverend kan zijn, vormt het ook een uitdaging. Hoe verwerk je de feedback op zo’n manier dat je zelf tevreden bent over je tekst en je klant sprakeloos is door jouw genialiteit?
Feedback accepteren kan lastig zijn. Je hebt immers moeite gestopt in je eerste versie. Leg je erbij neer dat sommige van je ideeën nooit het licht zien. Althans, niet bij deze klant. Dat betekent niet dat je jouw briljante ingevingen niet bij een andere klant kunt gebruiken. Soms blijkt dat ze daar nog beter uit de verf komen. Jij blij, de klant blij, iedereen blij.
Je collega’s? Ook die hebben het hart niet op de tong
Feedback ontvangen van klanten is één ding. Je collega’s hebben er soms ook een handje van om jouw werk onder de loep te nemen. Misschien dat dit zelfs nog wel pijnlijker is. De eerste paar keren kan het voelen als een venijnige elleboogstoot en kan het je zwaar vallen om je collega niet meteen een kopstoot te geven. Gelukkig weet ik zelf dat mijn dierbare collega het alleen maar goed bedoelt en mijn tekst uiteindelijk ook echt beter wordt.
Time heals almost everything… dat is gelukkig ook echt zo. Hoe meer feedback je in de loop der tijd ontvangt – of dat nu van klanten of collega’s is – hoe beter je daarmee omgaat. Is incasseren nog niet zo jouw ding? Dan kun jij je in ieder geval altijd nog verheugen op het bekritiseren van andermans werk.
☎ +31 (13) 590 78 42
✉ info@hettichuis.nl
Volg ons en blijf op de hoogte!