We hebben allemaal weleens de neiging om verhalen zo uitgebreid mogelijk te vertellen. Teksten onnodig lang te maken, simpelweg omdat het vlot klinkt of je wilt laten zien dat je veel kennis in huis hebt. Een beetje tempo is lekker, ook in teksten. Je teksten meer kracht geven? Schrappen is het antwoord.
Beknopt schrijven is moeilijker dan het lijkt. Hoe maak je een verhaal lekker leesbaar zonder de essentie te verliezen? In deze blog geven we je een handvol tips om je teksten vlijmscherp te formuleren.
Kom tot de kern en baken je onderwerp af
De meeste onderwerpen zijn breed; je kunt er eindeloos over vertellen. Toch is het goed om spaarzaam te zijn met je woorden. Laat alle woorden weg die niet bijdragen aan wat je wilt zeggen. Of dit nu hele alinea’s zijn of gewoon een woord. Zelfs de kleinste aanpassingen kunnen groots effect hebben. Korte en krachtige teksten zijn duidelijker, beter scanbaar, levendiger en doorgaans ook persoonlijker.
Val niet in herhaling
Het zal je verbazen hoe vaak je dubbele informatie geeft in een tekst. Beschrijf iets één keer, maar doe het goed, zodat je hier niet verderop in je tekst weer naar moet refereren. Pas eventueel de structuur van je tekst aan of voeg zinnen samen als dat duidelijker is.
Schrap loze woorden en hulpwerkwoorden
Veel bijvoeglijke naamwoorden zijn overbodig. Controleer of je bijvoeglijke naamwoorden gebruikt die iets vanzelfsprekends benoemen, irrelevante informatie geven of cliché zijn. Vaak klinken ze mooi, maar zeggen ze niets essentieels. Denk aan ‘grote reus’ of ‘blij en verheugd’. Dit geldt ook voor hulpwerkwoorden: maak zinnen actief door hulpwerkwoorden (zoals zullen, kunnen en worden) te verwijden en van het voltooid deelwoord je persoonsvorm te maken.
Vermijd dubbele ontkenningen en zeg niet steeds wat je doet
Een dubbele ontkenning gebruiken we vaak om een ontkenning nog sterker aan te geven. Je wilt iets benadrukken door het tegendeel te ontkennen. Je tekst korter maken doe je in dit geval door de ontkenning weg te halen en de zin actief te maken. Een voorbeeld: “Wij hebben nooit geen problemen.” Deze zin maak je als volgt actief: “Wij hebben nooit problemen.”
Een manier van schrijven die je teksten ook onnodig langer maakt is zeggen wat je gaat doen. Een voorbeeld hiervan is: “In dit hoofdstuk gaan we eerst in op … Daarna wordt het volgende besproken …” Deze korte samenvattingen zijn belangrijk in een groot essay, maar in korte teksten kun je beter direct vertellen wat je te zeggen hebt.
Teksten vlijmscherp formulieren kost tijd. Korte teksten zijn vaak moeilijker op te stellen dan lange teksten. Op zoek naar iemand die jou daarbij helpt? Iemand die een laatste check uitvoert op jouw tekst, zodat elke tekst krachtig is en je doelgroep gericht aanspreekt? Wij staan voor je klaar. Natuurlijk zonder een woord te veel.
☎ +31 (13) 590 78 42
✉ Neem contact met ons op
Volg ons en blijf op de hoogte